Citeste

“Reading is a conversation. All books talk. But a good book listens as well.” – Mark Haddon

“Lectura este unicul mijloc prin care putem aluneca, uneori involuntar, in pielea, vocea sau sufletul altcuiva.” – Joyce Carol Oates

Inca din copilarie cartile ne-au ajutat sa ne dezvoltam imaginatia si ne-au facut sa credem ca binele invinge intotdeauna. Cartile sunt un taram unde totul este posibil, unde exista fantome, vrajitoare, supereroi. Cu ajutorul lor putem evada din lumea reala si putem deveni parte din poveste, traind toate emotiile, toata povestea personajului preferat.

Ajunsi la maturitate multi dintre noi am uitat de carti, de bucuria, de entuziasmul pe care ni-l ofera o carte in momentul cand incepem sa o rasfoim.

Suntem singurele fiinte capabile sa citeasca. Fie ca citim despre politica, science fiction, dezvoltare personala sau chiar basme pentru copiii nostri, ar trebui sa o facem mai des.

Cu cat vom citi mai mult si subiecte mai variate cu atat ne vom largi aria cunostintelor, vom aduna informatii care ne-ar putea fi de folos in anumite situatii care se vor ivi in viata noastra. Nu uita ca o carte noua reprezinta cel putin o informatie noua.

Cartile au rolul de a ne relaxa, de a ne antrena memoria stimuland in permanenta creierul. Ne ajuta de asemenea sa ne imbogatim vocabularul. Cititul ne poate ajuta sa iesim din rutina zilnica, sa reducem stresul si anxietatea. Cartile au efecte benefice asupra mintii, ajutandu-ne sa ne dezvoltam gandirea critica, mintea nostra va deveni mai agera. Cartile au si rolul de a ne motiva. Citind despre experientele de viata ale unor persoane vom fi incurajati, vom fi stimulati sa credem in propriile vise si sa ne ducem la realizare propriile obiective. Ne pot inspira sa devenim oameni mai buni, mai increzatori. Pot crea in noi emotii care ne vor ajuta sa devenim mai empatici cu ceilalti.

Cititul ne poate ajuta sa “vizitam” imaginar alte tari unde probabil nu vom putea fizic ajunge niciodata, ne fac sa descoperim culturi noi, tipologii de oameni noi. Citind putem descoperi trecutul, putem vedea cum am evoluat pana astazi si ne va oferi sansa de a ne face o perspectiva asupra viitorului.

Din experienta pot sa spun ca dupa varsta de 30 de ani mi-am dat seama cat de important este sa citesc, am inteles ca pot sa ma dezvolt cu ajutorul cartilor, ca inca pot sa visez …

Incepe azi sa citesti, sa intri in lumea fantastica pe care ne-o ofera cartile. Citeste ca sa poti incepe o noua viata !

Cu mult drag, GMC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *