Cuvintele

Te-ai intrebat vreodata ce rol au cuvintele?

De mici copii invatam sa articulam cuvinte si desigur parintii nostrii incearca sa ne dea o educatie buna in ce priveste folosirea cuvintelor; cu toate acestea multi dintre noi folosim cuvinte murdare pe care le exprimam de cele mai multe ori fara sa gandim ce impact emotional pot avea asupra persoanei cu care conversam. Cuvintele au insemnatate, au putere. Un cuvant poate sa te faca sa te simti implinit sau te poate scufunda in mocirla. Sunt oameni care aleg sa iti spuna in fata tot ceea ce simt fara a se gandi la consecintele cuvintelor lor. Cuvintele pot rani emotional, pot sa doara mai rau decat durerea fizica. De altfel scriitorul Mihail Drumes sintetizeaza aceste lucruri foarte frumos printr-o fraza: “Cuvantul doare mai mult decat fapta, iar limba e mult mai ascutita decat sabia”.

Cuvantul este puterea prin care noi creem sau distrugem. Cuvantul e cea mai puternica unealta pe care o are omul. Cuvantul nostru poate crea cel mai frumos vis si realitate, dar poate si sa distruga tot ce exista in jurul nostru. Un simplu cuvant poate schimba o viata sau poate distruge vietile a milioane de oameni. Cel mai adesea folosim cuvantul pentru a ne imprastia emotiile noastre otravite, pentru a ne exprima furia, gelozia, invidia sau ura. Noi ne atacam in permanenta prin cuvinte si ne “omoram” unul pe altul in mod sistematic, de multe ori fara sa ne dam seama de acest lucru.

De multe ori oamenii pe care ii credeai prieteni, in care avei incredere ajung sa iti spuna cuvinte pe care nu credeai ca le vei auzi vreodata. Daca cineva iti repeta aceleasi cuvinte (de exemplu: “esti o proasta”, “nu esti buna de nimic” sau “nu ai nici un talent”) poti ajunge in situatia de a crede si tu ceea ce altii gandesc despre tine.

Multi dintre cei care gandesc si spun cuvinte “malefice” nu au o viata a lor, nu au o educatie care sa le permita sa discearna intre bine si rau sau pur si simplu le place sa fie rai si se hranesc cu suferinta si necazul altora.

Insa cuvintele pot si vindeca. Cuvintele frumoase celebreaza si onoreaza viata; ele ne umanizeaza si ne individualizeaza. Cuvintele pozitive incurajeaza interlocutorul catre depasirea performantelor, il fac sa devina entuziast si sa participe la discuţie cu placere. Cuvintele afectuoase consolideaza si vindeca relatiile de orice fel, ofera alinare si confort emotional si tie, si celorlalti, cuvintele amuzante ne bine dispun, cuvintele pline de blandete ne invata cum sa fim mai buni, cuvintele pozitive sustin moralul. Cuvintele pozitive folosite la locul de munca de catre sefii, pot induce angajatilor motivatia de a lucra cu placere pentru depasirea performantelor. Cuvintele pline de intelepciune pot schimba vietile oamenilor.

Sadind in mintile celorlalti cuvinte placute, vom culege roade minunate!


Cu mult drag, GMC

One Reply to “Cuvintele”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *