Cand mergem la psiholog ?

Cu totii avem perioade cand suntem stresati, tristi sau pur si simplu nu putem face fata vietii cotidiene. Aceste stari sunt normale daca nu sunt repetitive.

Vizita la psiholog ar trebui sa fie una placuta si nu ar trebui sa ne lase impresia ca cerand ajutor vom fi catalogati “nebuni”. Nu pune niciodata semnul “egal” intre psiholog si psihiatru. Este necesar sa avem certitudinea ca acolo nu vom fi judecati ci doar ajutati sa ne intelegem mai bine pe noi insine. Psihologul este asemenea unei calauze care are menirea de a face lumina pe drumul tau. Psihologul te poate ajuta sa iti gasesti resurse noi, talente noi de care poate nici nu erai constient.

Conform unui studiu facut de americani, cu cat constientizam mai repede ca avem nevoie de ajutor cu atat vindecarea va fi mai eficace si nu va necesita o perioada lunga de timp. Vindecarea este posibila doar daca pacientul este constient ca are o problema si daca isi doreste cu adevarat o solutie pentru rezolvarea ei. Actul terapeutic presupune deschidere spre dialog, cooperare, empatie, ascultare activa.

Unul din motivele pentru care am avea nevoie de psiholog sunt traumele din copilarie.

Trauma poate fi cauzata de :

  • Lipsa de atentie din partea familiei
  • Senzatia de abandon
  • Umiliri suportate din cauza colegilor de scoala

Daca ai fost victima unei traume de genul celor amintite mai sus, atunci ai cu siguranta nevoie de ajutorul unui specialist – psiholog.

Vizita la psiholog te va ajuta sa-ti regasesti rolul sau chiar identitatea pierdute in familie, societate, job sau grupul de prieteni. Te poate ajuta sa iti gasesti sensul in viata, sa-ti definesti prioritatile.

De asemenea daca incerci sa iti ineci amarul intr-un viciu si dupa aceea ai senzatia ca totul se va schimba, ai nevoie de ajutorul unui psiholog. Cand ai senzatia ca problemele iti acapareaza viata si consideri ca nu ai nici o valoare, ai nevoie de un psiholog. Cand simti ca nu poti sa te ridici dimineata din pat sa-ti desfasori activitatile cotidiene ai nevoie de psiholog. Cand ai incercat “tot ce se putea” pe cont propriu si nu ai obtinut niciun rezultat, ai nevoie de psiholog. Cand ai tot timpul ganduri negative desi in jurul tau toata lumea incearca sa iti insufle ganduri pozitive, ai nevoie de psiholog. Cand ai de luat decizii importante in privinta viitorului tau si nu te descurci singur, ai nevoie de psiholog.

Incurajarile familiei, prietenilor, pot avea un rol benefic in procesul de vindecare. Nu ezita insa sa mergi la psiholog, nu ai nimic de pierdut ci doar de castigat. Acolo vei invata sa te cunosti mai bine. Vei putea duce o viata normala cu putin ajutor din partea personalului calificat.

Cere ajutor! Nu sta in zona ta de confort crezand ca totul va fi bine de la sine!

Cum mult drag, GMC

One Reply to “Cand mergem la psiholog ?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *