Cuvintele

Te-ai intrebat vreodata ce rol au cuvintele?

De mici copii invatam sa articulam cuvinte si desigur parintii nostrii incearca sa ne dea o educatie buna in ce priveste folosirea cuvintelor; cu toate acestea multi dintre noi folosim cuvinte murdare pe care le exprimam de cele mai multe ori fara sa gandim ce impact emotional pot avea asupra persoanei cu care conversam. Cuvintele au insemnatate, au putere. Un cuvant poate sa te faca sa te simti implinit sau te poate scufunda in mocirla. Sunt oameni care aleg sa iti spuna in fata tot ceea ce simt fara a se gandi la consecintele cuvintelor lor. Cuvintele pot rani emotional, pot sa doara mai rau decat durerea fizica. De altfel scriitorul Mihail Drumes sintetizeaza aceste lucruri foarte frumos printr-o fraza: “Cuvantul doare mai mult decat fapta, iar limba e mult mai ascutita decat sabia”.

Cuvantul este puterea prin care noi creem sau distrugem. Cuvantul e cea mai puternica unealta pe care o are omul. Cuvantul nostru poate crea cel mai frumos vis si realitate, dar poate si sa distruga tot ce exista in jurul nostru. Un simplu cuvant poate schimba o viata sau poate distruge vietile a milioane de oameni. Cel mai adesea folosim cuvantul pentru a ne imprastia emotiile noastre otravite, pentru a ne exprima furia, gelozia, invidia sau ura. Noi ne atacam in permanenta prin cuvinte si ne “omoram” unul pe altul in mod sistematic, de multe ori fara sa ne dam seama de acest lucru.

De multe ori oamenii pe care ii credeai prieteni, in care avei incredere ajung sa iti spuna cuvinte pe care nu credeai ca le vei auzi vreodata. Daca cineva iti repeta aceleasi cuvinte (de exemplu: “esti o proasta”, “nu esti buna de nimic” sau “nu ai nici un talent”) poti ajunge in situatia de a crede si tu ceea ce altii gandesc despre tine.

Multi dintre cei care gandesc si spun cuvinte “malefice” nu au o viata a lor, nu au o educatie care sa le permita sa discearna intre bine si rau sau pur si simplu le place sa fie rai si se hranesc cu suferinta si necazul altora.

Insa cuvintele pot si vindeca. Cuvintele frumoase celebreaza si onoreaza viata; ele ne umanizeaza si ne individualizeaza. Cuvintele pozitive incurajeaza interlocutorul catre depasirea performantelor, il fac sa devina entuziast si sa participe la discuţie cu placere. Cuvintele afectuoase consolideaza si vindeca relatiile de orice fel, ofera alinare si confort emotional si tie, si celorlalti, cuvintele amuzante ne bine dispun, cuvintele pline de blandete ne invata cum sa fim mai buni, cuvintele pozitive sustin moralul. Cuvintele pozitive folosite la locul de munca de catre sefii, pot induce angajatilor motivatia de a lucra cu placere pentru depasirea performantelor. Cuvintele pline de intelepciune pot schimba vietile oamenilor.

Sadind in mintile celorlalti cuvinte placute, vom culege roade minunate!


Cu mult drag, GMC

Tratamente homeopatice

Buna ziua dragii mei ! Astazi doresc sa va vorbesc despre tratamentele homeopatice; despre faptul ca putem sa alegem cum sa ne tratam atunci cand ne confruntam cu o problema de sanatate. Desigur stim cu totii ca avem doua variante: fie apelam la medicamentele clasice (alopate) prescrise de medic pe reteta, fie alegem sa incercam o varianta mai light – remediile naturiste.

Samuel Hahnemann este fondatorul si dezvoltatorul teoriei homeopatiei. Homeopatia este o terapie holistica, care alege remediul potrivit pacientului pe baza principiului similitudinii, adica ceea ce provoaca simptome la omul sanatos, poate la omul bolnav sa vindece acele simptome (sub forma preparatului homeopat).

Ce inseamna termenul “homeopatie” ?

Denumirea provine din alaturarea cuvintelor grecesti homoios = similar si pathos = suferinta, boala.

De cele mai multe ori cand suferim de vreo afectiune nu apelam din start la personal calificat, adica medici. Pana de curand puteam cumpara orice pastila din farmacie fara a fi nevoie sa detinem o prescriptie medicala, inclusiv antibiotice. Gasim pastile pentru orice fel de afectiuni, dureri. Dar cand ne doare sufletul ce facem ? Din pacate inca nu s-au inventat pastile pentru problemele si durerile sufletului dar daca ar exsita cu siguranta am apela la ele macar din cand incand.

Cu totii stim ca pastilele traditionale vindeca o problema insa pot cauza multe alte probleme in organismul nostru. Adica ne tratam de o afectiune si ne trezim la pachet cu altele. Din lipsa informarii corecte ajungem sa ingeram cantitati uriase de pastile fara a ne gandi ca exsista si alte alternative la fel de eficiente insa fara efecte adverse si mult mai sanatoase. Personal am facut tratament cu Remedii Florale Bach. Aceste remedii m-au ajutat sa imi recapat increderea in mine. Pe altii i-au ajutat sa treaca peste atacuri de panica, alergii, frica de intuneric, etc. Ele ofera o stare de bine.

Care sunt avantajele tratamentelor homeopate ?

  • Nu au reactii adverse. Remediile homeopate, daca sunt corect administrate, nu determina reactii adverse intrucat sunt preparate din substante naturale, folosind un procedeu bine pus la punct.
  • Nu sunt toxice si nu au contraindicatii. Astfel, unul dintre avantajele homeopatiei este lipsa toxicitatii. Pot fi administrate copiilor, batranilor, inclusiv femeilor insarcinate fara nici un fel de risc. Medicamentele homeopatice sunt fabricate din substante de origine vegetala, animala sau minerala.
  • Stimuleaza apararea organismului. Un alt avantaj este acela ca medicamentele homeopatice stimuleaza in mod natural mecanismele de aparare ale organismului.
  • Pot fi utilizate atat in bolile acute, cat si in cele cronice.
  • Nu provoaca dependenta.
  • Pretul mic. Un alt avantaj al remediilor homeopate este pretul, care este unul accesibil si mult mai redus decat cel al medicamentelor alopate.
  • Asigura vindecare rapida si blanda.

Pentru a dispune de aceste remedii este important sa consultati un terapeut. Acesta va va da tratamentul adecvat in functie de afectiunile de care suferiti. Pentru ca tratamentul sa aiba cu adevarat efect va recomand o introspectie. Mintea este cel mai mare dusman al nostru. Daca convingem mintea ca totul este in regula, atunci ajungem sa nu mai suferim, sa capatam increderea dorita si bineinteles puterea de a face tot ceea ce ne dorim.

Nu uitati ca sunt si alte alternative pentru a va simti bine. Apelati la ele pentru binele corpului si a mintii voastre. Sanatate multa!

Cu mult drag, GMC

Cand mergem la psiholog ?

Cu totii avem perioade cand suntem stresati, tristi sau pur si simplu nu putem face fata vietii cotidiene. Aceste stari sunt normale daca nu sunt repetitive.

Vizita la psiholog ar trebui sa fie una placuta si nu ar trebui sa ne lase impresia ca cerand ajutor vom fi catalogati “nebuni”. Nu pune niciodata semnul “egal” intre psiholog si psihiatru. Este necesar sa avem certitudinea ca acolo nu vom fi judecati ci doar ajutati sa ne intelegem mai bine pe noi insine. Psihologul este asemenea unei calauze care are menirea de a face lumina pe drumul tau. Psihologul te poate ajuta sa iti gasesti resurse noi, talente noi de care poate nici nu erai constient.

Conform unui studiu facut de americani, cu cat constientizam mai repede ca avem nevoie de ajutor cu atat vindecarea va fi mai eficace si nu va necesita o perioada lunga de timp. Vindecarea este posibila doar daca pacientul este constient ca are o problema si daca isi doreste cu adevarat o solutie pentru rezolvarea ei. Actul terapeutic presupune deschidere spre dialog, cooperare, empatie, ascultare activa.

Unul din motivele pentru care am avea nevoie de psiholog sunt traumele din copilarie.

Trauma poate fi cauzata de :

  • Lipsa de atentie din partea familiei
  • Senzatia de abandon
  • Umiliri suportate din cauza colegilor de scoala

Daca ai fost victima unei traume de genul celor amintite mai sus, atunci ai cu siguranta nevoie de ajutorul unui specialist – psiholog.

Vizita la psiholog te va ajuta sa-ti regasesti rolul sau chiar identitatea pierdute in familie, societate, job sau grupul de prieteni. Te poate ajuta sa iti gasesti sensul in viata, sa-ti definesti prioritatile.

De asemenea daca incerci sa iti ineci amarul intr-un viciu si dupa aceea ai senzatia ca totul se va schimba, ai nevoie de ajutorul unui psiholog. Cand ai senzatia ca problemele iti acapareaza viata si consideri ca nu ai nici o valoare, ai nevoie de un psiholog. Cand simti ca nu poti sa te ridici dimineata din pat sa-ti desfasori activitatile cotidiene ai nevoie de psiholog. Cand ai incercat “tot ce se putea” pe cont propriu si nu ai obtinut niciun rezultat, ai nevoie de psiholog. Cand ai tot timpul ganduri negative desi in jurul tau toata lumea incearca sa iti insufle ganduri pozitive, ai nevoie de psiholog. Cand ai de luat decizii importante in privinta viitorului tau si nu te descurci singur, ai nevoie de psiholog.

Incurajarile familiei, prietenilor, pot avea un rol benefic in procesul de vindecare. Nu ezita insa sa mergi la psiholog, nu ai nimic de pierdut ci doar de castigat. Acolo vei invata sa te cunosti mai bine. Vei putea duce o viata normala cu putin ajutor din partea personalului calificat.

Cere ajutor! Nu sta in zona ta de confort crezand ca totul va fi bine de la sine!

Cum mult drag, GMC

“Letting go”

Daca data trecuta am scris despre cat de important este cititul, astazi as dori sa va fac o recomandare de carte. Este vorba despre cartea “Letting go”, scrisa de David Hawkins. A fost prima carte pe care am citi-o dupǎ multi ani in care am ales sa fac orice altceva, numai sa citesc nu…

Cartea mi-a fost recomandata mie si multor altora prin intermediul unei emisiuni destinate dezvoltarii personale. De aceea am hotarat sa comand cartea. A doua zi am primit-o si am inceput sa o citesc. Cu cat inaintam mai mult in lectura si incercam sa pun in practica metodele pe care aceasta carte ni le ofera pentru a ne putea schimba in bine viata, pentru a fi mai relaxati, am simtit o usoara caldura care imi invaluia tot corpul. Mai tarziu am descoperit ca acea caldura vine datorita faptului ca eu rezonam cu continutul cartii. Am simtit atunci ca am multe lucruri negative pe care le tin in sufletul meu si la care ar trebui sa renunt.

David Hawkins, prin cartea sa “Letting go” ne da un instrument eficient cu ajutorul caruia putem scapa de blocaje, putem renunta la negativitate, dezvaluie modalitati eficiente de a ne vindeca suferinta sub toate formele sale, de a ne vindeca din punct de vedere emotional. De asemenea vom putea afla mai multe despre apatie si depresie, despre unele sentimente negative cum ar fi frica, tristete, gelozie, disperare, mania, mandria dar si despre antidotul pentru aceste sentimente invatand cum sa iesim din aceasta mocirla si sa fim liberi, sa fim mai curajosi, sa ne acceptam, sa iubim, sa avem parte de pace interioara, sa reducem stresul, sa ne realizam obiectivele personale, etc. Cartea ofera toate instrumentele necesare pentru a trai o viata libera de constrangeri, de a ne elibera de resentimntele pe care le purtam in noi. Este o carte de baza pentru multi specialisti din domeniul psihologiei, sanatatii mentale sau recuperarii din dependenta.

Acest mecanism poate fi aplicat in viata de zi cu zi si ne este foarte util in orice faza a vietii noastre. Fie ca vrem sa traim in prezent sau sa ne vindecam emotional sau sa cladim relatii eficiente, putem apela oricand la invataturile sale.

De putin timp colaborez mai strans cu o persoana care mi-a devenit prietena iar din discutiile cu ea am observat ca avea stima de sine destul de scazuta datorita unor probleme de aspect fizic. Desi nu sunt psiholog i-am spus ca as dori sa ii recomand o carte care cred eu ca ar putea sa o ajute. Bineinteles i-am recomandat cartea “Letting go”. Am avut un feedback pozitiv, prietena mea confirmandu-mi ca multe lucruri parca au fost scrise exact pentru ea, situatii in care se regasea si ca are foarte multe lucruri de invatat din ceea ce a citit. Rezultatul a fost ca a reusit intr-o oarecare masura sa isi schimbe atitudinea in primul rand fata de ea insasi, sa se accepte si chiar sa se elibereze de unele sentimente care nu ii faceau bine.

Va recomand aceasta carte daca doriti sa renuntati la tot ce este negativ in viata voastra. Cu ajutorul ei veti putea incepe o noua viata, plina de iubire, implinire si motivatii de a face tot ce e mai bun cu viata voastra.

Renuntatrea este buna “renuntarea este drumul cel mai sigur catre deplina realizare de sine”!

Cu mult drag, GMC

Citeste

“Reading is a conversation. All books talk. But a good book listens as well.” – Mark Haddon

“Lectura este unicul mijloc prin care putem aluneca, uneori involuntar, in pielea, vocea sau sufletul altcuiva.” – Joyce Carol Oates

Inca din copilarie cartile ne-au ajutat sa ne dezvoltam imaginatia si ne-au facut sa credem ca binele invinge intotdeauna. Cartile sunt un taram unde totul este posibil, unde exista fantome, vrajitoare, supereroi. Cu ajutorul lor putem evada din lumea reala si putem deveni parte din poveste, traind toate emotiile, toata povestea personajului preferat.

Ajunsi la maturitate multi dintre noi am uitat de carti, de bucuria, de entuziasmul pe care ni-l ofera o carte in momentul cand incepem sa o rasfoim.

Suntem singurele fiinte capabile sa citeasca. Fie ca citim despre politica, science fiction, dezvoltare personala sau chiar basme pentru copiii nostri, ar trebui sa o facem mai des.

Cu cat vom citi mai mult si subiecte mai variate cu atat ne vom largi aria cunostintelor, vom aduna informatii care ne-ar putea fi de folos in anumite situatii care se vor ivi in viata noastra. Nu uita ca o carte noua reprezinta cel putin o informatie noua.

Cartile au rolul de a ne relaxa, de a ne antrena memoria stimuland in permanenta creierul. Ne ajuta de asemenea sa ne imbogatim vocabularul. Cititul ne poate ajuta sa iesim din rutina zilnica, sa reducem stresul si anxietatea. Cartile au efecte benefice asupra mintii, ajutandu-ne sa ne dezvoltam gandirea critica, mintea nostra va deveni mai agera. Cartile au si rolul de a ne motiva. Citind despre experientele de viata ale unor persoane vom fi incurajati, vom fi stimulati sa credem in propriile vise si sa ne ducem la realizare propriile obiective. Ne pot inspira sa devenim oameni mai buni, mai increzatori. Pot crea in noi emotii care ne vor ajuta sa devenim mai empatici cu ceilalti.

Cititul ne poate ajuta sa “vizitam” imaginar alte tari unde probabil nu vom putea fizic ajunge niciodata, ne fac sa descoperim culturi noi, tipologii de oameni noi. Citind putem descoperi trecutul, putem vedea cum am evoluat pana astazi si ne va oferi sansa de a ne face o perspectiva asupra viitorului.

Din experienta pot sa spun ca dupa varsta de 30 de ani mi-am dat seama cat de important este sa citesc, am inteles ca pot sa ma dezvolt cu ajutorul cartilor, ca inca pot sa visez …

Incepe azi sa citesti, sa intri in lumea fantastica pe care ne-o ofera cartile. Citeste ca sa poti incepe o noua viata !

Cu mult drag, GMC

Detoxifierea mintii

Detoxifiere … un cuvant la moda in randul a tot mai multi oameni. Prin urmare, alegem sa reducem incarcatura toxica din organismul nostru consumand cat mai multe ceaiuri, cocktailuri din fructe si legume si evitand alimentele greu de digerat si cele iritante pentru organism.

Dar te-ai gandit vreodata ca exista ceva, mai important decat corpul, ce trebuie sa beneficieze de acelasi tratament ? Te-ai gandit ca poate si mintea si sufletul nostru trebuie detoxifiate ?

Daca pentru a ne curata corpul sunt necesare procedee relativ simple, in cazul detoxifierii mintii lucrurile stau putin diferit. Aici e nevoie de multa vointa, rabdare si timp.

Mintea poate fi cel mai mare dusman al nostru si de cele mai multe ori ne poate face sa credem si sa ne imaginam lucruri care nu sunt adevarate. Gandurile noastre influenteaza orice decizie, cuvant, actiune, dar mai important, determina atitudinea noastra fata de viata. Acest lucru se va reflecta intotdeuna in starea nostra de spirit.

Din pacate momentele frumoase din viata nostra le uitam destul de repede, in schimb atunci cand ni se intampla ceva rau, avem tendinta sa nu uitam niciodata, ba mai mult … staruim cu mintea asupra acelor lucruri “despicand firul in patru”. Simplu spus nu facem altceva decat sa ne intoxicam mintea.

De multe ori am auzit lumea spunând : “Te iert dar nu te uit !” Sfatul meu este … Uita ! fie ca s-a intamplat acum 20 de ani fie acum 20 de minute.

Dar in ce consta propriu-zis detoxifierea mintii ? In primul rand consta in constientizarea, acceptarea si uitarea trecutului. Sa lasam sa treaca amaraciunea, rautatea sa nu ni le mai amintim si sa nu vorbim la nesfarsit despre ele.

Exemplu : cand aveam doar 3 ani parintii mei au divortat sau nu sunt suficient de buna sau am probleme de greutate. Sunt sigura ca pentru multi aceste traume sunt greu de lasat in urma. Intamplarile din trecut, sentimentele negative si toate celelelte lucruri pe care le pastram in suflet ajung sa se transforme intr-un bagaj greu de purtat.

Daca nu facem aceasta curatare a mintii bagajul se mareste, se mareste si la un moment dat dimensiunea lui va depasi puterile noastre. Scapati urgent de el ! Incercati sa atrageti oameni pozitivi in viata voastra, incercati sa vorbiti despre acele sentimente pe care pana acum nu le-ati putut spune nimanui sau pur si simplu scrieti despre ele. Lasati in urma tot ceea ce este rau in viata voastra, ganditi pozitiv, trecutul nu se mai poate schimba.

Bucurati-va de prezent ! Astazi este ziua in care trebuie sa decizi sa schimbi ceva, astazi este ziua in care trebuie sa ma trezesc cu ganduri bune si sa imi fac planuri marete. Azi e ziua in care aleg sa fac ceva pentru mine, fie ca e vorba de o simpla plimbare, vizionarea unui film, un gest de bunatate …

Nu uitati sa lasati trecutul in urma, traiti in prezent, fiti pozitivi ! Nici un gand, nici o intamplare, nici un cuvant nu te vor putea dobori decat daca tu ii vei permite asta !

Cu mult drag, GMC

Zambeste, iti va fi mai bine

Persoanele din viata noastra, prietenii apropiati sau chiar cei ce fac parte din familia noastra, uita uneori sa ne spuna cuvinte pe care, cu sete, sufletul nostru ar dori sa le auda. Sunt cuvinte care ne-ar putea face ziua mai luminoasa, mai frumoasa, chiar mai productiva.

Un simplu “esti frumoasa”, “ma bucur ca te-am intalnit” sau “iti urez o zi minunata” ne-ar face sa tresarim si pentru o clipa, am avea certitudinea ca suntem iubite, intelese, apreciate.

Dar aceste cuvinte totusi vin … vin de unde poate nici nu ne asteptam, vin din surse exterioare anturajului nostru obisnuit de unde nici nu ne-am astepta sa apara. Vin din partea oamenilor pe care nu ii cunoastem, cu care putem avea contact pentru prima oara.

Intr-o seara, care se intrevedea banala, ca oricare alta, impreuna cu o colega am intrat intr-un supermarket pentru a face anumite cumparaturi. Am iesit din magazin si ne-am indreptat catre statia de autobus, unde, asteptand autobusul mi-am dat seama ca am uitat sa cumpar paine. Desi eram in intarziere si cu riscul de a petrece inca douazeci de minute in frig, am hotarat sa ma reintorc in supermarket.

La raftul cu paine un necunoscut incearca sa mi se adreseze, imi spune ceva, insa din neatentie sau lipsa de interes, in acel moment nu am priceput ce doreste. Ne-am continuat fiecare drumul spre casa de marcat uitand total de situatia ivita. Am platit produsul iar la iesire “surpriza” sunt abordata din nou de acelasi necunoscut, care amabil imi deschide usa, imi spune ca m-a confundat si ma intreaba daca mesajul transmis de el a ajuns la mine.

I-am raspuns ca nu … Nu am inteles ce mi-ati spus !

Desi am crezut ca, sunteti altcineva, am vrut doar sa va transmit ca ar trebui sa zambiti mai des, toti ar trebui sa facem acest lucru din cand in cand. Zambetul va lumineza chipul !

Ne-am despartit multumindu-i pentru cuvintele frumoase pe care mi le-a rostit.

Ideea este ca atunci cand avem o zi proasta sau avem senzatia ca lumea noastra este pe punctul de a se prabusi, ca nu se mai poate face nimic pentru noi, apare cate un strain care prin vorbele si actiunile sale ne “salveaza”, ne face sa tresarim, ne reaprinde flacara sperantei in suflet.

Multumesc universului ca mi-a oferit exact ceea ce aveam nevoie in acea zi, ca m-a facut sa cred ca nu exista coincidente si ca nimic nu este intamplator.

Am invatat acest lucru pe pielea mea.

Cu mult drag, GMC